Plums and poppies

Ja som nenapraviteľná milovníčka makových dobrotiek starých materí! Ale keďže denno – denne bojujem proti bielemu cukru, musím si vymýšľať, kreovať a variť upravené recepty. Tento sa skutočne vydaril! Vynikajúce perky (pirohy) so slivkovým lekvárom a posypané makom – v zdravej variante. Samozrjeme, k dokonalosti chýbal už len domáci slivkový lekvár (povidla), ktorý by neobsahoval biely cukor… Kto chce vynechať lekvár, môže urobiť makové slíže, cesto úplne rovnaké 🙂

Vyskúšajte a mlsajte!

Dobrú chuť, Veronika

Perky s makom

By Admin Published: august 20, 2013

  • Yield: 1 plech (4 Servings)
  • Prep: 30 mins
  • Cook: 5 mins
  • Ready In: 45 mins

plnené slivkovými povidlami

Ingredients

Instructions

  1. Múku zásadne vždy preosievam. Pridáme vodu, soľ a vajíčko a vypracujeme na tuhšie cesto. Podľa potreby múčime, alebo riedime vodou. Nakoniec poprášime múkou a necháme odstáť.
  2. Veľký hrniec naplníme vodou a necháme zovrieť. Na plech si pripravíme vrstvičku maku. Sem budeme ukladať hotové perky.
  3. Cesto rozvaľkáme na tenúčko a vykrajujeme krúžky, naplníme polovicou lyžice povidiel, a pomocou formičky na šatôčky, alebo vydličkou spájame.
  4. Pripravíme si postupne všetky perky. Z ostatkou cesta urobíme zasa hrudku, ktorú rozvaľkáme a vykrojíme perky. Pokračujeme až kým neminieme celé cesto.
  5. Keď máme perky hotové a voda nám vrie, postupne ich spúšťame na 3-5 min. do vody. Keď sa vyplavia na povrch a majú mazľavý povrch, postupne ich sytkom prekladáme do makového plechu.
  6. Keď máme plech pokrytý perkami, nasypeme na ne mak, prípadne pridáme plátočky masla. Vezmeme kukuričný, alebo iný, slad a lyžicou osladíme makové perky. Slad má rovnakú konzistenciu ako med, preto ho podobne nanášame.
  7. Lovíme ďalšie hotové perky z vriacej vody a ukladáme na makové perky v plechu. Postup zopakujeme, takže poprášime zvyšným makom a osladíme sladom.
  8. Keď už máme všetky perky vylovené, jemne ich premiešame, poprehadzujeme, aby sa slad aj mak dostal úplne všade.

WordPress Recipe Plugin by ReciPress

CATEGORIES