Pästo

Hoci sa pravé pesto genovese pripravuje tlčením bazalky a cesnaku, nepoužijeme päste, alebo mažiarik s tĺčikom. Do takto vypracovanej kaše sa všľahá olivový olej. Pridáme píniové oriešky a parmezán. Pesto však poznáme v rôznych variantách ako paradajkové pesto, ktoré je červené vďaka pridaným paradajkám, pesto rosso. Známe je aj pesto siciliana, kde sú pridané sušené paradajky. Často sa nájde aj pesto s kešu, alebo vlašskými orechmi miesto píniových.

Tak či tak, pesto je vďačné dochucovadlo, ktoré ľahko použijete jednoducho na špagety alebo iné cestoviny. Vynikajúco chutí v kombinácii s rukolou a chilli.

V bylinkári som našla vynikajúci recept s použitím oregana, ktoré sa často používa v talianskej kuchyni.

Veľa sily a dobrú chuť!

Veronika

Pesto s oreganom

By Admin Published: júl 3, 2013

  • Yield: 3 poháriky
  • Prep: 30 mins

Domáca pasta vhodná na dochucovanie nielen talianskych receptov.

Ingredients

Instructions

  1. Najskôr si podrvíme v mažiari píniové oriešky a odložíme.
  2. Bylinky vložíme do mažiara, pridáme cesnak rozpučený plochou stranou noža a osúpaný. Posypeme trochou soli a tĺčikom roztlačíme na kašu.
  3. Pridáme nastrúhaný parmezán a jemne ho vmiešame do zmesi. Dochutíme píniovými orieškami a čiernym korením.
  4. Bazalku a oregano vložíme do mažiarika. Cesnak rozpučíme plochou stranou noža, ošúpeme a vložíme do mažiara. Posypeme trochou soli a roztlačíme na kašu.
  5. Pesto sa dá aj rozmixovať v mixéry, ale to už nie je ono, radšej si dajte tú námahu a drvte do zbláznenia.

WordPress Recipe Plugin by ReciPress