كسكسي(kuskus)

Milujem jedlá, ktoré sa ľahko vyrobia zo zásob. Vždy mám doma kuskus, polentu, strukoviny… Na toto jemne pikantné zeleninové jedlo som si zaobstarala chutnú čerstvú zeleninku a koreniny.

Kuskus, Couscous alebo Cous Cous (je slovo prevzaté z berberského suksu a kseksou, كسكسي, z arabčiny) je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne. Ide o sparenú a do guľôčok tvarovanú krupicu z pšenice, jačmeňa, alebo prosa. Kuskus sa pri príprave nevarí, ale zalieva sa vriacou vodou.

Kuskus je hlavnou zložkou alebo prílohou mnohých jedál z rôznej zeleniny ako napríklad paradajok, mrkvy, tekvice, cukety, kapusty a mäsa. Typickým korením na kuskus je ras el-Hanout a pre ostrejšiu chuť sa používa harissa. Studený sa kuskus podáva hlavne ako šalát s morskými plodmi, alebo sa používa na prípravu taboulé. Hodí sa taktiež na prípravu sladkých jedál, napríklad s mliekom, hrozienkami a mandľami. 

Veľmi podobný kuskus je v dnešnej kuchyni používaný bulgur. Rozdiel je, že kuskus je krupica a bulgur pšeničné krúpky. (zdroj: Wiki)

 

Kuskus s azuki

By Admin Published: marec 17, 2013

  • Yield: 1 panvica (4-6 Servings)
  • Prep: 20 mins
  • Cook: 30 mins
  • Ready In: 50 mins

Chutné a ľahké jedlo plné zeleninky.

Ingredients

Instructions

  1. Kuskus dáme do misky a zalejeme vriacou vodou v pomere 1:2. Prikryjeme tanierom.
  2. Fazuľku zalejeme v hrnci vodou a necháme variť do mäkka.
  3. Cibuľku si nakrájame na drobno a na olivovom oleji opražíme do sklovita.
  4. Zeleninku si nakrájame na približne rovanké kúsky.
  5. K cibuľke pridáme soľ, korenie, červenú papriku a zalejeme pretlakom a 2 minútky povaríme.
  6. Pridáme zvyšnú zeleninku, podlejeme vodou a necháme dusiť do mäkka.
  7. Keď zelenina zmäkne, primiešame fazuľku a kuskus.

WordPress Recipe Plugin by ReciPress