Banánový chlieb
Banánový chlebík nepatrí medzi tradičné sladkosti pečené našimi mamami a starými mamami. Tento konkrétny recept pochádza avšak od mám a starých mám mojich anglických kamarátov a kolegov. A všetci vieme, že v Anglicku všetci milujú sladké chlebíky a čajové pečivo, tak som sa rozhodol sa s vami podeliť o tento úžasný recept. Tajomstvo tohto banánového chleba spočíva v zrelosti banánov, lepšie povedané v prezretosti.
Šupka musí celkom zčernúť a musíte si myslieť že banán je už na vyhodenie, okrem toho sa celkovo aj scvrkne takže stratí nejaké množstvo vody a tým sa zvýši jeho aróma a sladkosť, čo je kľúčové pre celkový efekt. Banány preto kupujeme aspoň 5 dní pred pečením. Ak použijete ešte žlté alebo sčasti sčernalé banány, bude v nich voda a celý chlebík bude pôsobiť hutne a premočeno. V prípade, že radi pečiete zdravšie, môžete hladkú múku nahradiť celozrnnou, špaldovou alebo pohánkovou múkou. Rovnako to tak platí aj pre maslo, 1/4 kľudne nahradťe kokosovým tukom. Podmienkou je však muscovado cukor.
Recept:
- 900g muscovado cukru ( https://www.berkana.sk/cukor-trstinovy-muscovado-500/ )
- 900g masla alebo hery
- 8 prezretých banánov
- 340g hrozienok ( https://www.berkana.sk/hrozienka-sultanky-2/ )
- 225g pekanových orechov alebo podľa preferencií ( https://www.berkana.sk/pekanovy-orech/ )
- 7 vajec
- 340g hladkej múky
- 340g samokypriacej múky ( +5lyžičiek kypriaceho prášku a 1lyžička soli )
Postup:
Do biela vyšľaháme cukor s maslom, pridáme banány, oriešky, hrozienka a jemne z varechou zamiešame múky.
Dáme do kameninovej alebo obyčajnej formy na chlieb o rozmeroch 25cm x 11cm, vložíme do rozpálenej rúry a pečieme na 150 stupňoch 35-45 minút.
Klasický trik so špáradlom zrejme každý pozná 🙂
Dobrú chuť


Plums and poppies
Ja som nenapraviteľná milovníčka makových dobrotiek starých materí! Ale keďže denno - denne…
august 20, 2013